måndag 27 april 2015

Långt inlägg och bilproblem

Som vi brukar så åkte vi till stugan även denna helg. Förra helgen var vi hemma och vilade upp oss, pysslade hemma osv. Det var 10 grader varmt inne i stugan då vi kom. Den blev uppvärmd på ett kick, i jämförelse mot hur det vart tidigare helger. Det börjar gå på rutin nu att installera sig i stugan. In med packning, på med elementen, göra eld i spisen och börja laga lite mat. Efter mat kollade vi på dvd- Sherlock Holms. Jobbig vecka och fredags trötta somnade vi båda av och fattade inget av slutet.

Lördag så vakande vi tidigt, trodde vi. Det visade sig att klocka vid sängen gick fel och hela morgonen redan passerat. Frukost och packa flaket mer ris, begav vi oss av mot Hagfors ÅVC. Vi han bara med en vända till tippen.
Stannade till på kaffestugan och köpte med oss två stycken stora och goda bakelser och kakor. Då vi nästan var hemma började något knackade ljud låta i bilen. Vi å
kte inte något mera med bilen den dagen.Efter fikat så tog vi tag i dagens projekt. Städa upp på gården och riva befintlig brokvist. Den befintliga brokvisten var i ganska dåligt skick. Vi vill även ha den lite större och ett annat utseende. Eventuellt så måste vi göra något åt lutningen på själva taket också. Den plåt som vi använder oss av kräver en viss lutning för att vattnet ska rinna av. Vet inte om denna lutning riktigt räcker till som är på utbyggnad och brokvist idag. Nästa helg är det tänkt att vi ska börja bygga.

Vädret var lite halvgrått, lite duggregn, men inte speciellt kallt.


Söndag fick vi strålande sol och korna låg och sov strax utan för husknuten. Nu när vi tagit ner så många träd kändes det som om dom låg väldigt nära oss. Fina och rogivande djur, men inga djurs om jag litar på. Får hoppas dom håller sig på rätt sida tråden.
Men vi har en fin utsikt från vårt köksfönster.

Vi fortsatte att röja sly, buskar, träd och kratta löv under söndagen. Vi har allt för många lövträd på gården. Värst är dom två stora lönnarna som står på gården. Deras löv är hemska och väldigt väldigt många. En vacker dag så ryker dom träden.
Patrik röjde både med röjsåg och motorsåg runt stenmuren. Det blev jätte fint och bra. Inget som växer i muren utan bara stenarna. Glömde att ta kort hur det blev efter allt jobb. Får bli i nästa inlägg.


Vi har dock en hel del ris kvar att ta rätt på. Törs inte bränna upp det och vi vet inte om det finns någon "natur/trädgårdsavfallstipp" här i närheten, så vi får åka till tippen och slänga det.Vi provade även med att vrida på vattnet. Efter vattenläckan i vintras så har vi inte haft något vatten till stugan, utan vi har tagit med oss en 20 L dunk med vatten hemifrån varje gång.
Vi vred på vattnet nere i byn, men vi fick inget till vår brunn. Vi hittade en till vattenavstängning strax nedanför oss, där läckan i vintras var, som vi skruvade på. Då fick vi vatten till stugan. Toppen! Allt blir så mycket lättare med vatten i kran. Känns väldigt lyxigt nu.
Nu kanske vi kan fortsätta vår ide på att sätta in en varmvattensberedare, så vi även får varmt vatten i kranen. Vi får se lite längre fram hur vi gör.  Just nu är det att bygga upp en brokvist och byta tak på utbyggnad som gäller.

Efter vi jobbat klart, ätit, städat stugan så packade vi bilen och började åka hem över. Samma knackande ljud hördes i bilen. Den var svag och orkade knappt upp för backarna.  Men vi körde på. Då vi kört en 5 mil så började det ryka rejält ifrån bilen, efter ett tag så började den även att bli varm och koka. Vi stannade och lät motorn svala, innan vi körde på någon km till och samma sak uppstod. Insåg att vi inte skulle kunna ta oss hem på egen hand. 4 mil till Vansbro och ca 11 mil hem. Försäkringens bärgning kostar 1500 kr i självrisk och tar oss till närmsta verkstad. dvs Vansbro. Vi ringde efter min bror som fick komma och bärga hem oss. Jag var konstant rädd i 1, 5 timme. Det var som att åka pulka i 90 km/timmen. Bogserlinan var allt för kort och gick av vid två tillfällen. Fydå! Det var skönt att få komma hem och tacksam att min bror och far kom.
Vi får se hur allvarligt fel det är på vår gamla pick-up. Men förmodligen blir det till att åka "vanlig" bil i helgen och tills trucken är lagad.

//Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar