lördag 26 april 2014

Takprojektet

Vilket lyx det är på våren och alla dessa helgdagar mitt i veckan. Nästa vecka är det valborg på Onsdag,  första maj och klämdag på fredag. Vi kommer att utnytja vår flexbank på jobbet och åker till stugan redan på onsdag kväll. Vi kommer på så vis få fyra heldagar i stugan. Lyx!
Denna gång har vi gräsklipparen med oss. För vi antar att det är dags för årets första klippning där nere. Mera virke ska även köpas, så vi kan bygga ställning på framsidan av huset. Jag (susanne) längtar även till att få utforska vandringsleden lite mera. Möjligen så blir det en tur på Finnvägen till Bosjön denna gång.

Takprojektet. 
Patrik och jag har kommit fram till att vi vill ha rött tak på stugan. Det kommer bli en takpanna av stål från Plannja. Plannja Flex en takpanna i tvåmodulsformat med distinkt design. Takpannans profil och steghöjd skapar skuggeffekt som ger taket liv och karaktär. Plannja Flex passar alla typer av tak och är designat för att ge ett elegant utseende. Det som gjorde att vi valde detta tak är att det är lätt att frakta och vi tror iaf att det är lätt att montera, då bitarna är relativt små och kan monteras av en person, i vårt fall Patrik då Susanne lider av extrem höjdskräck.

Kulören röd valde vi av den anledningen att vi vill att huset ska se så likt original som möjligt.
Det vi vet om stugan är att den 1929 fraktades från andra sidan sjön, till där den står idag, och har disponerats sedan dess av familjen. Till början av Patriks farmors mor och sedan av farmor och far.
Den enda riktigt gamla bild vi har på stugan är från okänt årtal, men man kan se att det ligger tegelpannor på taket. Vilket inte var så ovanligt förr, men det är så vi vill att det ska se ut. Lite som en röd lite stuga med rött tegeltak och vita knutar. Typ så alla stugor ser ut här i Leksand.1 kommentar:

  1. Har svårt att hålla tyst, men måste fråga, varför inte återanvänt tegel? Eller plåt som ser ut som plåt? Det finns ju faktiskt planplåt som går att montera själv också. http://www.ruukkitak.se/Takplat-och-tillbehor/Takplat/Classic-C är bara ett exempel. Vet ni mer er att ni har sett dessa plåt-tegeltak i blanka färger och tycker att det är fint så kör på, men jag annars så skulle jag nog rekommendera att gå en sväng i området. Jag skulle också valt svart, för det kommer bara att se udda ut med röda, blanka, industriellt raka "tegelpannor". Ungefär som kakel som försöker se ut som trä eller klinker som försöker se ut som marmor. Man märker att det är något som inte känns rätt.

    SvaraRadera